En blogg mellan verklighet och fantasi

Om bloggen

»Here be dragons« – »Hic sunt dracones« – är ett populärt uttryck som förknippas med gamla kartor. Det återfinns i själva verket bara på en enda jordglob – Hunt-Lenox-globen från tidigt 1500-tal. Men under medeltiden ritade man gärna in drakar och sjöodjur för att märka ut ett farligt eller ännu outforskat område. Och nog är det smått fascinerande att försöka föreställa sig dessa vuxna människor – sannolikt män och dessutom män med makt – som på fullaste allvar måste ha diktat ihop, illustrerat och diskuterat dessa mytologiska varelser.

Drakarnas närkamp med helgon och hjältar som St Göran och Siegfried är sagor för vuxna som aldrig upphör att fascinera. Inte minst för att drakar har en global plats i kulturhistorien. De förekommer i både öst och väst, i litteratur och bildkonst, samt som symbol för både godhet och ondska. Mitt första möte med drakar måste ha varit filmen »Peter och draken Elliott« eller Astrid Lindgrens bok »Draken med de röda ögonen«. Berättelser som väl i grunden handlar om sådant som utanförskap, om att inte riktigt passa in.

Johanna drakprofilDrakar har ju i alla tider fungerat som projektionsytor för våra vildaste drömmar, fasor och fantasier. Därför är det först som vuxen jag har förstått varför draken är mitt favoritdjur. Min farmor samlade på sådana där hemska porslinsdockor som man inte fick röra. När jag blir gammal tänker jag bli tanten med prydnadsdrakarna. Men innan dess ämnar jag skriva om mina mytiska favoritdjur utifrån alla möjliga och omöjliga vinklar.

Välkommen till min blogg – här finns drakar!

Johanna Paulsson, frilansande kulturjournalist

9 kommentarer

  1. HANS

    MYCKET LÄRORIK LÄSNING SOM MAN INTE HAR VETAT ATT DRAKAR HAR SIN PLATS I HISTORIEN.

  2. Vad roligt att hitta hit, det ska bli jätteintessant att följa din blogg. Jag håller just nu på att skriva en handbok om våra Nordiska drakar och konsten att spåra dem vill du kika finns jag på fb på min sida Karin Linderoth Nature & Art

    • Johanna

      Det låter spännande – ser fram emot att läsa boken! Och vilka fina drakar du tecknar! Du har inga planer på att göra julkort med drakmotiv till nästa år?

      • Tack snälla, vad roligt att du tycker om dem. Jo, jag har funderat på julkort med drakmotiv, fast de flesta sover eller flyttar över vintern, kanske på någon av de få vintervakna drakarna 🙂 Jag har också planer på en adventskalender där man hittar alla sovande drakar i luckorna.

  3. Dilek Gür

    Läste din artilel i DN Kultur igår, googlade ditt namn och hittade hit. Underbar blogg och jättebra artikel! Tack! Historien om och konstverken som gestaltar S:t Göran och draken har jag alltid gillat men myten om martyren Margareta hade jag inte hört förut – ska bli intressant att läsa boken du nämner i artikeln (påminner lite om sagan om Rödluvan tycker jag).

    • Johanna

      Tack! Vad roligt att höra att du uppskattar både artikeln och bloggen! Och helt klart en intressant parallell till Rödluvan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén